Marketingmix prijs

Om een succesvolle marketingmix te maken is de prijs van belang. Er hangt veel af van de prijs. Dit kan zelfs een doorslaggevende factor zijn voor de consument om een product te kopen of om een dienst af te nemen. Er zijn dan ook veel (grote) bedrijven die dit punt eruit laten springen. Denk maar eens aan de prijzenoorlog tussen de grote supermarkten. Deze richten zich grotendeels op de prijs. Als er een commercial op de radio of televisie getoond wordt dan gaat dit over de prijs van de producten die in de aanbieding zijn. Een lage prijs is interessant voor de consument. Dit wil niet zeggen dat alles valt of staat met dit punt van de mix.

 

De prijs is meer dan de verkoopprijs

De de prijs gaat het om meer dan alleen de verkoopprijs. De verkoopprijs is wel wat er gecommuniceerd wordt met potentiële klanten bij het punt van de promotie. Bij het punt kan er ook aan andere aspecten worden gedacht. De prijs kan ook gebruikt worden om de inkomsten te berekenen. De andere punten uit de marketingmix betekenen vooral uitgaven. De prijs hoeft ook niet altijd een bedrag in euro’s te zijn. Het kan ook een ruilwaarde zijn. Denk hierbij aan auto die ingeruild wordt bij aankoop van een nieuw model of merk.

De prijs is een punt waar veel aandacht aan besteedt dient te worden. Dit punt bepaalt de inkomsten. Dit is belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf. Nu snap je waarschijnlijk ook waarom het een belangrijk punt is en waar goed over nagedacht moet worden. Dit punt is dan niet alleen belangrijk bij een individuele promotie. Om continuïteit te krijgen is het belangrijk een vast prijsbeleid te kiezen. Hier kunnen potentiële klanten aan wennen. Denk bijvoorbeeld aan de prijsacties van de Albert Heyn en de Plus supermarkten. Hier zijn regelmatig acties waar producten voor een euro in de aanbieding zijn. Daar wordt de rest van de marketingmix omheen gebouwd.

 

De prijs in de marketingmix bepalen

Om de prijs in de marketingmix te bepalen zijn er verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Dit wordt vaak in twee gedeelten gedaan. Het eerste deel zijn de factoren die de prijs bepalen. Hier dien je rekening te houden met bijvoorbeeld het vraag en aanbod. Ook de kosten die het product en de promotie met zich meebrengen zijn van belang. Daarnaast kijk je naar de marktfactoren en de concurrentie. Moet het een promotie zijn waar de lage prijs centraal staat dan is het belangrijk dat de het product door de concurrentie niet voor een lagere prijs wordt aangeboden.

 

Het kiezen van een strategie voor de prijs

Zijn de factoren voor de prijs bepaald dan kan er een strategie worden bepaald. Dit is het tweede gedeelte. De strategie is gebaseerd op de factoren. Hierbij kun je denken aan de concurrenten. Tegen welke prijs bieden zij het product aan. Inzicht op de markt is erg belangrijk. Geef je korting op een gedeelte van het assortiment dan is het belangrijk om het winst goed in de gaten te houden. Een actie waarbij er geen winst meer wordt gemaakt op een product kan toch vruchtbaar zijn. Dit is wel alleen als er door de klanten dan ook andere producten worden gekocht die voor de winst zorgen. Ben je van plan om een soortgelijke actie op te zetten dan is het belangrijk om een goed inzicht op de vraag naar de overige producten in je assortiment te krijgen.

 

Denk goed aan de kosten bij het bepalen van de prijs

De prijs is belangrijk en daar dienen ook de kosten in mee te worden genomen. Dit zijn niet alleen de inkoopkosten van het product of de werkuren van een dienst. Wat kost de promotie van de marketingmix en welke andere kosten zijn er om rekening mee te houden. Het maken van een begroting voor de marketingmix is dan ook geen overbodige luxe. Als alle kosten op een rij staan dan kun je ook meteen bepalen tegen welke lage prijs het product aangeboden kan worden.

 

Neem een voorbeeld aan de multinationals

Het is interessant om te zien hoe de multinationals met de prijs omgaan. Op deze website kun je dan ook een aantal voorbeelden vinden van hoe deze bedrijven de marketingmix opzetten. Dit geeft je een goed voorbeeld van hoe een mix succesvol is. Deze bedrijven hebben een groter marketingbudget maar dit is niet eens belangrijkste. Het gaat om de creativiteit die er in de marketingmix zit. Door creatief te zijn kunnen de kosten worden gedrukt. Dit zorgt voor een lage prijs. Ook een creatieve promotie is van belang. Een succesvolle marketingmix is lastig maar kan voor veel nieuwe omzet en dus winst zorgen.